Kabelbaan als oplossing voor onbereikbare binnenstad!

Om over economisch en ondernemend Groningen te bloggen is nog een hele tour. Het aantal onderwerpen is zo onvoorstelbaar groot en divers dat een eerste keus niet eenvoudig is. Ik heb gekozen voor de kabelbaan, waarom? De thema’s bereikbaarheid en aantrekkelijkheid zijn essentieel voor de binnenstadseconomie. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft onderzoek verricht naar de vraag: ‘wat wil de klant?’ Het verbaast mij niet dat zowel in 2003 als in 2008 de bereikbaarheid van de stad op nummer 1 (met stip) genoteerd staat. Helaas constateren we dagelijks een welhaast onbereikbare binnenstad. Verkeerscongestie en –infarcten zijn aan de orde van de dag. Alle lapmiddelen aan de ring ten spijt, het zijn druppels op een gloeiende plaat. Hoogste tijd voor een werkelijke doorbraak, in termen van creativiteit, effectiviteit, korte bouwperiode, aantrekkelijkheid en gastvrijheid:

Een kabelbaan van parkeerplaats Euroborg via het Sontplein, door naar het UMCG en eindhalte binnenstad.

Niet uitsluitend als toeristische attractie maar bovenal als serieus vervoersalternatief. Werkenden in de binnenstad, ondernemers, winkelend- en uitgaanspubliek daar moeten we het van hebben! Die moeten snel, veilig en tegen redelijke kosten de binnenstad in zien te komen. De oostzijde van de stad is door ernstige vertraging bij de bouw van de Damsterdiepgarage vrijwel onbereikbaar. Het verkeer van en naar het UMCG ondervind hier dagelijks ernstig hinder van. Met de aanstaande bouw van het Groninger Forum komt er nog meer druk aan die zijde van de stad te liggen. De kabelbaan is hiervoor een uitstekende oplossing en kan zelfs als tijdelijke bouwoplossing fungeren.

Zou het niet geweldig zijn om tijdens de verherbouw van de Grote Markt niet alleen snel en goedkoop naar de binnenstad toe te gaan maar ook nog eens tijdens de rit de bouwvoortgang vanuit de lucht te bekijken? Nog even enkele kengetallen in herinnering roepen: bouwtijd ongeveer een jaar en bouwkosten pak hem beet € 25 mln. De GCC, het UMCG de ondernemers Euroborg en Sontplein pakken de handschoen op en willen snel aan de slag met een haalbaarheidsstudie. Er is dus onder ondernemend Groningen veel draagvlak, ook politiek gezien lijken de geesten rijp. En U?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *