Ging ik nou wel of niet met een katerig gevoel het oude jaar uit?

Ging ik nou wel of niet met een katerig gevoel het oude jaar uit? Privé in ieder geval niet, maar zakelijk toch wel meende ik. In de komende maanden zal blijken dat de NOM financieel een fors verlies geleden heeft. Dat verlies is, hoe merkwaardig ook, een teken dat we ons werk zijn blijven doen. Immers we zijn in 2009 blijven investeren in bedrijven, maar waar geld uit de onderneming gaat moet er ook weer een deel binnenkomen. En tja, voor exits op participaties was 2009 geen goed jaar. Gemengde gevoelens ook door de houding van de provincies. Met Drenthe konden we een afspraak maken voor extra financiële inspanningen ten behoeve van bedrijven in het kader van de versnellingsagenda. Met Groningen helaas niet. En Fryslân? Nog even afwachten…..

Tegelijkertijd starten, via ons loket Flinc, meer dan veertig ondernemers, jong en oud, met veel drive en creativiteit. En wat te denken van het project ‘Smart Factory’ dat werkt aan superslim produceren door middel van sensortechnologie. En hé… , ik geloof dat het met die katterigheid wel mee valt. Zeker als ik om me heen kijk. Het weer mag dan problemen met zich meebrengen, maar in je vrije tijd met een zonnetje erbij is het nog schitterender in het Noorden dan het sowieso al is. Als hardloper of schaatser in de vrije natuur rondlopend/schaatsend is het ideaal weer in een schitterende omgeving.

Is daarmee alle sores verdwenen? Nee, zeker niet. Waar bedrijven de effecten van de economie voor een groot deel verwerkt hebben, zijn overheden de komende jaren aan de beurt. Bezuinigingen alom. Lastig, maar de scherpte van de bezuinigingen dwingt tot echt kiezen en dan zie ik veel mogelijkheden om tot creatieve oplossingen te komen. Zonder meteen alle gemeenten en provincies op één hoop te gooien kun je veel doen. Samen wegbeheer, informatisering, personeelsbeleid doen, om er maar een paar te noemen. Laat los dat je op elk bestuursniveau zelf contacten met bedrijven onderhoudt. Dat kun je ook voor je laten uitvoeren door je ‘eigen’ club die dat nu ook al doet: de NOM. Kortom 2010 here we come.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *