Het gegondel met studenten

Studenten, tram en forum. Zijn dit onderwerpen die in de combinatie tot inspiratie leiden? Met de verkiezingen in aantocht wordt deze combinatie actueel. Hopen dat er mensen komen die beter zijn in het leggen van verbanden dan het plakken van pleisters. Dan heb ik het over studentenhuisvesting en 22 jaar geschuif met studenten. Want zolang ik ondernemer ben in Groningen is er het probleem van studentenhuisvesting.

Het probleem is dat een termijn van vier jaar te kort blijkt om een permanente oplossing voor studentenhuisvestiging te bedenken, laat staan op te zetten. Niet verbazingwekkend want een termijn van vier jaar blijkt zelfs te kort om het totaal aantal studenten goed te kunnen tellen. Er schijnen er namelijk 32.700 studenten in de stad te wonen in plaats van 22.400. Dit zijn cijfers van januari 2010. Nu schat ik zelf in dat er bij de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit er tussen de 45.000 en 49.000 studenten studeren.

Blijkbaar woont een redelijk deel bij ouders of buiten de stad. Maakt niet uit want de telfout was geen probleem volgens Frank de Vries en zijn collega’s maakten er ook geen drukte over. Het studentenhuisvestingvraagstuk is minder sexy als een forum waar je jezelf onsterfelijk mee kunt maken dus ik kan dit goed begrijpen.

De opmerkingen dat er beleid is gevoerd op onjuiste cijfers vind ik een beetje kort door de bocht. Als er al beleid is kan ik het namelijk niet ontdekken. Zeker als ik lees dat de oplossing voor de zoveelste keer is dat er zogenaamde studielocaties onder de loep worden genomen. Men gaat blijkbaar voor herbestemming van bestaande kantoorpanden zoals het Belastingkantoor en de Zwart Doos. Ditzelfde verhaal gaat over 10 jaar weer spelen. Met dit verschil dan dat het Forum er over 10 jaar bij zit als studentenlocatie.

Wie gaat er nu eens nadenken over een geheel andere oplossing. Wat nu als er een project wordt opgezet met dezelfde magnitude en pretentie als het forum of de tram? Een project waar echt vraag naar is!

In 2008 had ik de oplossing. Er zijn altijd nieuwe studenten, er is altijd te weinig ruimte in de stad. Ontwikkel een studentencampus ten Westen van Groningen. Tussen Hoogkerk en Held staat land al jaren te schreeuwen om ontwikkeld te worden. Het is een project waar altijd geld voor zal blijven met ieder jaar tot 10.000+ potentiële nieuwe huurders. En wat een economische spin-off zou dit betekenen voor Groningen!

Tijdens de vergadering van de Groningen City Club (lid) bij Kaap Hoorn in 2008 opperde ik het idee. Op de agenda stond het tramplan van de gemeente en Karin Dekker kon dit met allure presenteren. Behalve dé oplossing van het studentenvraagstuk, was het idee van een studentencampus met tramverbinding naar het centrum de oplossing om tramverbindingen in de stad rendabel te maken. Helaas. Terwijl ik mij uitsprak zag ik al in de fotogeshopte ogen van de wethouder dat ze het niet ging vatten. En ik dacht “Peter, je bent weer te moeilijk bezig” dus exit studentencampus.

Later hoorde ik de werkelijke reden waarom het kwartje niet viel. De combinatie tram en studentencampus spoorde namelijk niet. De trams, waarvan het de bedoeling is dat deze worden aangeschaft, blijken type 19e eeuw te zijn. Daarmee zijn ze zo achterhaald dat ze de afstand naar Vinkhuizen nauwelijks trekken. Het idee van studentencampus Groningen was dus goed maar de bestemming te ver.

Naar mijn stellige idee is de studentencampus nog niet afgeserveerd als er in plaats van de tram wordt ingezet op een kabelbaan. Van mij mag die uitkomen op de Grote Markt en wel voor het forum. Wie weet pak je dan nog wat extra bezoekers met bijvoorbeeld workshops “hoe studeer ik in vier jaar af”. Maar dat is weer een andere oplossing voor het probleem van studentenhuisvesting. De combinatie studenten, tram/kabelbaan en forum is gelegd. Ik ben benieuwd wat de inzet van de verschillende partijen wordt bij de verkiezingen op 3 maart. Wat mij betreft wordt er hoog en met prioriteit ingezet op studentenhuisvesting want het gegondel met studenten mag wel eens afgelopen zijn.

Deze column zit al weken in de pen. Niet dat het met dit artikel te maken heeft of dat ik een link wil leggen maar als ik dit schrijf, zijn mijn gedachten bij Lieke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *