Op nieuwjaarsdag (07.00 uur) met een busje met 6 Chinezen naar Yangshan Deep Water Port, bijna 40 km uit de kust bij Shanghai

Op 2de kerstdag eind vorig jaar vertrok ik samen met mijn vrouw naar Shanghai voor een korte vakantie van ruim een week. In Shanghai is veel te doen, geweldige stad die een razendsnelle ontwikkeling doormaakt. De World Expo 2010 is in aanbouw, prachtig om te zien hoe dat wordt gebouwd, met als missiestatement “Better City, Better Life”, en wordt in mei 2010 geopend.

Als weg- en waterbouwer in hart en nieren stond voor mij al langer op het lijstje om de bouw van een totaal nieuwe containerhavencomplex ca 30 km uit de kust bij Shanghai te bezoeken. Haven Amsterdam bracht me op hun kantoor in Shanghai in contact met Gert-Jan Nieuwenhuizen en Vivian Zhang, die beiden zo aardig waren om me in te plannen voor een excursie op Nieuwjaarsdag, vertrek ’s morgens om 07.00 uur Shanghai-tijd. Toen ik in het busje met nog 6 Chinezen net begonnen was aan onze mooie trip, kozen in Nederland de vuurpijlen het luchtruim vanwege de jaarwisseling. Bijzondere ervaring als je dan sms-jes uitwisselt. Ook in Shanghai was er toen vorst en koude wind maar wel al een zonnetje aan de horizon op dat moment.

Je ziet het vaste land van Shanghai met een stippellijn naar een klein eilandengebied. Daar worden de nieuwe havens gemaakt. De stippellijn is de koers van de brugverbinding

Net als het nieuwe vliegveld bij Hongkong
Ver uit de kust van Shanghai doen de Chinezen wat ze ook in Hongkong met het nieuwe vliegveld Chep Lap Kok hebben gedaan. Een rigoureuze herinrichting van een eilandgroep buiten de kust en deze geschikt maken voor grootschalige supermoderne havenontwikkeling.
China groeit als kool en de container is daarbij een zeer belangrijk exportvervoermiddel. Het bestaande havengebied van Sjanghai scoort al hoog op de wereldranglijst, met de herontwikkeling van de Da Yangshan en Xiao Yangshan eilandengroep is daar voorlopig een overslagcapaciteit van 9 mln. containers aan het bijkomen.

Waarom ca 30 km. uit de kust?
Deze locatie heeft volgens de havenautoriteiten 6 grote voordelen:

  • De zeebodem is daar erg stabiel en het water is daar meer dan 15 meter diep zodat de grootste containerschepen kunnen aanlanden
  • De eilandengroep maakt een beschutte ligging van de afgemeerde schepen mogelijk waardoor minstens 315 dagen per jaar de haven volledig operationeel kan zijn in dit klimaat
  • Het havengebied is ruim op te zetten. Bovendien is het getij sterk waardoor aanzanding wordt voorkomen
  • De ondergrond is stabiel, de aardbevingsgevoeligheid is gering en de bodem is rotsachtig (gunstig voor funderingen)
  • De uitbreidingsmogelijkheden zijn groot, er liggen talrijke eilanden rondom het havengebied die kunnen worden gebruikt voor verdere havenuitbreiding
  • De ligging van het nieuwe havengebied is vanuit logistiek oogpunt ideaal voor de spreiding van de verdere doorvoer naar het vaste land.

Een van de bruggen tussen het containereiland en de lange brug naar het vaste land

Een Betuwelijn voor vrachtauto’s
De Chinezen zijn niet over 1 nacht ijs gegaan. Ze hebben een ca. 30 km lange tolweg gebouwd in de vorm van brugverbinding, met 2 maal 3 rijbanen speciaal voor vrachtverkeer. Particulier verkeer is niet toegestaan. De brug heeft halverwege enkele hogere doorvaartopeningen, waarvan 1 grote tuibrug.
De vrachtwagens rijden af en aan. Op nieuwjaarsmorgen viel het allemaal nogal mee met de drukte.

Vrachtauto’s op de 30 km lange brug in zee

60 containerkranen op een rij
Het busje zet ons af op het centrale eiland. Via speciaal aangelegde wandelroutes over de lokale heuvels van het eiland, krijg je bijna 2 uur de gelegenheid om vanaf een hoogte van 100 tot 200 meter het hele gebied te overzien. Het is in ieder geval ook goed voor je conditie want het was al weer erg lang geleden voor mij dat ik zoveel trappen had gelopen. “Goed begin van het nieuwe jaar”, dacht ik, “Iedereen in Nederland ligt nu te slapen en ik loop hier op 1 januari al sportief rond!!”
Het was wel wat heiig maar ik heb toch zoveel mogelijk foto’s gemaakt om een redelijke compleet beeld te kunnen vastleggen.
En dan zie je een batterij van 60 containerkranen op een rij staan. En dat is dan nog maar een eerste fase. Daar valt de Maasvlakte II straks bij in het niet.

Building with nature
Tegelijkertijd zie je dat enorm veel ter plaatse en in de verdere omgeving wordt geïnvesteerd om natuurontwikkeling tot stand te brengen, compenserende maatregelen aan te brengen. Daar besteden ze veel aandacht aan.

Indruk van de brug op zee met verschillende doorvaartopeningen voor de scheepvaart

Overpeinzing
De Chinezen pakken aan. Gewoon doen. Snel, Innovatief en nog mooi ook!
In de bus terug dacht ik aan het Centraal Plan Bureau (CPB). En ik dacht…, als het CPB dit hele project nu eens zou doorrekenen met de door hen gehanteerde Nederlandse rekenregels, zouden zij dan na hun sommetjes dit ook als een goed project beschouwen zoals de Chinezen doen?
Of waren er weer grote twijfels geweest over de extra nationale opbrengsten, de geringe extra werkgelegenheid versus de hoge aanvangsinvesteringen??
Ik ben bang voor het laatste…

Kortom: de Chinezen weten van aanpakken! Gewoon doen met een sterke visie en strategie er achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *