Vroeger was alles beter

Vroeger was alles beter. Tenminste dat denken veel mensen in een bui van nostalgie. Of dat echt zo is maakt niet zoveel uit. Het is wel de moeite waard om van dat verleden goede ideeën over te houden. Eén daarvan is de ouderwetse 1% regeling. Elk bouwproject van de overheid kende deze regeling; 1% van de bouwkosten voor kunst.

Hoewel ik houd van kunst gaat het mij nu om iets anders. Waarom geen 1% voor…. Ja waarvoor? Voor de aansluiting bedrijfsleven en onderwijs. De wil om op dat gebied tot verbetering te komen is er, maar vaak is het een kwestie van organiseren. De stichting Engineering in Groningen b.v. probeert techniek te promoten met het oog op het gebrek aan goed opgeleid technisch personeel.

Hoewel dat nu even minder acuut is, komt dat op termijn keihard terug. Maar ja, wie betaalt dat? De bedrijven?Ja, alleen is de polsstok daar nu even kort. De scholen? Ja, maar investeringen in de allernieuwste apparatuur zijn niet zo eenvoudig. En zo kan ik nog wel even door gaan. Organiseren kost geld, maar zie het als een diepte-investering. En dus kom je al snel bij overheden uit.

Laat die nu net veel geld hebben. Ruim twee miljard in het kader van de Zuiderzeelijn, reken maar uit wat 1% betekent. En als dat teveel is, kijk dan eens in het economisch compensatiepakket van die middelen, bijna 300 miljoen. Als je echt in economie wilt investeren dan verbaast het mij dat er voor dit probleem met gegarandeerd rendement nauwelijks aandacht lijkt te zijn. Het is zo eenvoudig, maar wie organiseert dit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *