We worden allemaal als rasechte ondernemers geboren

We worden allemaal als rasechte ondernemers geboren. Tabula rasa. Een onbeschreven blad. Alles is nieuw en spannend. Alles wordt onderzocht en uitgeprobeerd. Die kleine man van mij van bijna 8 maanden is het springlevende bewijs. Angst is nog niet geboren. Angst kan ook alleen bestaan als je je verbindt met een nog niet bestaand verhaal. Nadenken over de toekomst is bij hem nog geen dagelijkse bezigheid. Gelukkig. Ondernemen is doen. Ondernemen kun je niet leren, maar je kunt het wel afleren. Van kinds af aan is stelselmatig geprobeerd ons allemaal af te leren om te ondernemen en ons vooral te houden aan blijkbaar geldende procedures en conventies. ‘Doe dit niet, laat dat, doe zus, doe zo’. Ontnemen in plaats van ondernemen zou je haast zeggen.

Ik ben al heel lang ondernemer, maar ben daar wat laat achter gekomen en nog niet zo heel lang geleden voor mezelf begonnen. Gelukkig zit er ruim 15 jaar eerste- en eredivisie saleservaring in mijn rugzak (helaas zit daar geen boekhoudknobbel in). Gelukkig, omdat ik er achter gekomen ben hoe lastig veel andere ondernemers en zzp’ers het vinden om potentële klanten voor zich te winnen door vertrouwen te krijgen. Sommigen vinden het zelfs zo lastig dat ze het proces van klanten vinden, winnen en blijvend binden liever uit de weg zouden gaan.

‘Eigenlijk wil jij helemaal geen klanten’ zei ik onlangs gekscherend tegen een bevriende ondernemer, die naar mijn mening veel te veel ‘met zijn vak bezig wilde zijn’ en opvallend weinig aan marketing, actieve acquisitie en accountmanagement deed. ‘Dat klopt’ zeiden z’n gezichtsuitdrukking en z’n orderportefeuille. Waarschijnlijk is het voor veel zelfstandigen herkenbaar.

De angst voor de afwijzing speelt vaak een rol, maar ook het ontbreken van kennis over onderliggende psychologische processen tijdens de totstandkoming van een aankoopbeslissing. Trucjes werken niet en moet je ook niet willen gebruiken. Kennis van het aankoopproces werkt wel en leidt tot meer klanten en opdrachten, dus meer omzet, winst en daarmee tot, door jou zelf in te vullen, fun.

Klanten vinden, winnen en blijvend binden? Onderneem het gewoon, want klanten zijn eigenlijk nét mensen. Echt waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *