Elk dubbeltje twee keer omdraaien. Financiële tips voor startende ondernemers

Schrijven voor startende ondernemers is een feest. Ze zitten vol energie, waarderen je creatieve inbreng en zijn dolenthousiast. Niet zo enthousiast zijn ze over de financiering van hun feestje en sommigen willen elk dubbeltje twee keer omdraaien. Met deze financiële tips voor startende ondernemers is dat onnodig.
Realistische begroting
Maak eerst een realistische begroting en hou regelmatig je uitgaven en inkomsten bij. Ga eens informeren in je netwerk en op Twitter. Zo kom je aan die klantgerichte boekhouder of die scherpgeprijsde laptop. Ook bij de Kamer van Koophandel krijg je veel nuttige informatie.

iPhone echt nodig?

Kijk waar je kosten kunt besparen. Heb je die iPhone echt nodig? Wat dacht je van prepaid in plaats van zo’n duur abonnement dat je misschien niet eens maximaal benut? Eénpitter? Ga eerst vanuit huis werken of deel een kantoorruimte.

Investering

Videocamera, website, bedrijfsauto… Waar kan je onderneming niet zonder? Trek daar geld voor uit en je zult zien dat deze investering haar vruchten afwerpt.

Slok op een borrel

Alles wat je zelf doet, scheelt een slok op een borrel. Bijvoorbeeld het voorwerk van je boekhouding of de ruwe versie schrijven van je webteksten. Toch is goedkoop nog altijd duurkoop. Besteed het ‘echte werk’ uit aan een professional.

Betalingstermijn

Ik ken het verhaal van een tekstschrijver die tot over zijn oren in het werk zat en toch failliet ging. Hij kon geweldig schrijven maar vergat zijn klanten de rekening te presenteren. Spreek vooraf een betalingstermijn af met je klant en zorg dat je je geld krijgt. Je betalingsvoorwaarden kun je ook vastleggen in ‘algemene voorwaarden’.

Makkelijker kun je het niet maken

Wat een geweldige kick als je je eerste geld krijgt. Geniet ervan maar reken jezelf niet rijk. Iedereen pikt een graantje mee van jouw succes. Ook de Belastingdienst, zij het vaak achteraf en alles in één keer. Reserveer daarom op een aparte (internet)rekening: 40% van je omzet plus de omzetbelasting. Makkelijker kun je het niet maken.

Goedkopere lening

Banken willen je maar al te graag een lening verstrekken. Kijk eerst of je een goedkopere lening kunt krijgen van familie of kennissen en informeer naar je subsidiemogelijkheden bij het bedrijvenloket van de gemeente. Kijk ook goed welke verzekeringen je echt nodig hebt en vraag bij meerdere maatschappijen een offerte.

Hoe je ook bespaart, de kosten gaan voor de baat. Zoals een oude rot in het reclamevak me ooit zei: “Juist als je niet gericht bent op geld maar op je onderneming, stroomt het geld binnen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *