Lijkt het zo of is het zo… dat de schoolvakanties het zakenleven steeds meer beïnvloeden?

Ik hoor de laatste dagen veel mensen klagen dat ze het gevoel hebben dat het zakenklimaat tijdens de schoolvakanties aan het veranderen is. Dat zette mij aan het denken.

Neem deze weken… Sommige basisscholen en voortgezet onderwijs instellingen hadden ruim 1 week vrij, maar veel scholen hebben ook ruim 2 weken de deuren gesloten. Dan kan het dus gebeuren dat je ene kind 1 week vrij is terwijl zijn broertje/zusje 2 weken vrij is. Niet echt handig lijkt mij. Voor mij is het geen probleem, ik heb geen kinderen en werken gaat bij mij ook tijdens de vrije dagen wel door, alleen op een lager pitje. Maar collega’s hebben wel kinderen en nemen dus vrije dagen op. En in mijn zakelijke omgeving zie ik het ook, veel mensen met kinderen moeten schipperen met de vrije dagen, groot overleg met de agenda’s erbij… “neem jij vrij of zal ik vrij nemen, kunnen opa en oma misschien bijspringen want ik heb al zo weinig dagen over”…

Moet er dus meer structuur/eenheid in de schoolvakanties?
Voor mij is het zoals gezegd geen probleem… of toch… waarom begin ik er anders in dit blog over? Ach probleem… ik constateer alleen dat ik opeens wat meer gaten in mijn agenda heb, veel minder afspraken. Dat voelt eerst als een probleem, daar schrik ik eerst van.

Maar dan zie ik het voordeel. Het is juist een prima moment om bepaalde contacten weer eens aan te halen. Veel mensen hebben ook nu tijd om zomaar even te lunchen en bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Dat is leuk, leerzaam en positief. Veel van mijn opdrachtgevers blijven ook als ze vrij zijn wel bereikbaar. Checken ook tijdens hun vakantie de mail. Ik kan dus wel productief blijven. Zelfs productiever! Minder telefoon en afspraken scheppen voor mij meer ruimte om na te denken over bepaalde zaken.

Strategische plannen schrijven voor opdrachtgevers, overdag dit keer én zonder veel onderbrekingen. Maar ook heb ik meer tijd om mijn eigen strategische plannen weer eens te bekijken. Iets waar ik normaal alleen tijdens de zomervakantie aan toe kom. En de informatie die ik bewaard heb om op een later moment eens goed te bekijken, dat moment is er nu! Maar ook heb ik nu ’s avonds opeens tijd om met mijn partner op bezoek te gaan bij vrienden en een hapje te eten in de stad. Gewoon zomaar, zonder maanden van te voren af te moeten spreken en 3x de afspraak verzetten!

Maar nu, bijna aan het einde van de schoolvakantie bedank ik de scholen voor deze periode maar blijf ik wel pleiten voor meer eenheid in de periode.

Ik ben heerlijk aan het werk, heb tijd voor dit blog, ben relaxed en super productief& creatief en leer weer een hoop! Lang leve de schoolvakanties! Bedankt namens mij en mijn opdrachtgevers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *