Ondergrondse CO2-opslag, een geweldige kans voor het Noorden

De plannen voor ondergrondse CO2-opslag houden Noord-Nederland in z’n greep. Hopelijk komt het ervan. “De regio moet deze kans niet laten lopen.”

Op dit moment wordt er driftig gebouwd aan nieuwe energiecentrales in Eemshaven. Het idee voor ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2) sluit daar naadloos op aan. Straks komt een derde van de Nederlandse stroomproductie uit het Eemshavengebied. Bij die productie komt CO2 vrij. De nieuwe centrales zullen “capture ready” zijn, als je CO2 afvangt moet er een toepassing voor zijn, of je moet het op een verantwoorde wijze opslaan.

Toepassingen voor CO2 hergebruik zijn er al bijvoorbeeld in de glastuinbouw, planten kunnen niet zonder CO2, door extra CO2 toe te voegen in de kassen groeien ze extra hard. Ook in de chemie zijn al toepassingen voor CO2 als grondstof en er wordt hard gewerkt aan nieuwe produkten waarvoor CO2 een belangrijke grondstof zal zijn. Ondanks de toenemende hergebruiksmogelijkheden kunnen we gezien de ambitieuze CO2 reductiedoelstellingen, voorlopig niet zonder CO2 opslag. Voor 2020 is een CO2-reductiedoelstelling van 20 procent afgesproken. De Europese Unie wil nog verder gaan: 30 procent in 2020 en 50 procent in 2050. Als je dat soort doelstellingen wilt halen, kom je er niet zonder opslag. En die mogelijkheid hebben we in het Noorden.We zijn met onze opslagmogelijkheden in lege gasvelden zelfs uniek in West Europa, alleen wij in Noord Nederland hebben voldoende ruimte om voor onszelf en voor andere landen voor vele jaren CO2 op te slaan. Veel gasvelden zijn nog niet beschikbaar, maar ze zullen in toenemende mate beschikbaar komen. Nadat er hier lang veel geld is verdiend met het gas kunnen we dat herhalen met verdiensten uit opslag van CO2. Die opgeslagen CO2 biedt ons zelfs de mogelijkheid om in een verder verwijderde toekomst nog eens geld te verdienen door het als grondstof te gebruiken. Zodra in de toekomst voldoende waterstof beschikbaar is door b.v. kernfusie kan daarvan met CO2 weer een nieuwe brandstof, of grondstof voor plastics en andere produkten worden gemaakt. Dan kunnen we er dus nogmaals aan verdienen door het weer op te pompen.

Helaas staat de noordelijke politiek niet eensgezind achter dit standpunt. Diverse Drentse en Friese politici hebben zich negatief uitgelaten over het onderwerp, bepaalde Friese gedeputeerden hebben al kortzichtig geroepen dat ze alleen maar eigen CO2 willen opslaan. Het negatieve sentiment is grotendeels toe te schrijven aan de manier waarop is omgesprongen met de plannen voor ondergrondse CO2-opslag bij Barendrecht. Daar hebben ze het helaas niet handig aangepakt. De kritiek rond Barendrecht blijft ook niet zonder gevolgen voor Noord-Nederland.

Het verzet tegen de opslag moet met goede, wetenschappelijke argumenten te doorbreken zijn. We zullen de discussie moeten aangaan en, zonodig gestaafd door wetenschappelijk onderzoek, duidelijk moeten maken wat er werkelijk aan de hand is. Het moet toch uit te leggen zijn dat je een gevaarlijk gas vervangt door het in feite volledig ongevaarlijke CO2. Het grote publiek denkt geheel onterecht dat CO2 iets gevaarlijks en giftigs is, terwijl men zich niet realiseert dat men het dagelijks consumeert in de cola of in andere glaasjes prik (inclusief champagne).

CO2 kan ook een rol spelen bij de zogenaamde “bio-economy”. Er wordt gewerkt aan een 10 ha. algen-proefproject in Eemshaven dat CO2 en restwarmte van de energiecentrales moet gaan gebruiken. We willen glastuinbouw in de regio, CO2 en restwarmte van de centrales biedt daarvoor nieuwe kansen. Het mag duidelijk zijn: de nuttige toepassingen zijn er, óók op de korte termijn, ondanks dat kunnen we voorlopig de CO2 doelstellingen niet realiseren zonder opslag.

We moeten leren van de foute aanpak in Barendrecht, maar we mogen de boot m.b.t. CO2 opslag niet missen door ongefundeerde sentimenten. CO2 is een kans voor nu en voor de toekomst, laten we die kans pakken in het Noorden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *