Vasthouden of durven loslaten?

Het is veel ‘kleine’ ondernemers en zzp-ers overkomen: geen groei of zelfs achteruitgang in klandizie en omzet. Vaste kosten gaan door, bezuinigen op flexibele kosten en het inkomen om van te leven wordt minder.

“Hoe houd je het hoofd boven water?”, “Wat ga je doen om je onderneming te redden?”. Veelgestelde vragen. Volgens mij getuigt het van ‘goed ondernemerschap’ en lef als je juist niet alles kost wat kost probeert vast te houden. Durven loslaten geeft ruimte. Een product schrappen, een bedrijfsonderdeel schrappen of zelfs stoppen met het hele bedrijf zijn wel degelijk opties. De ontwikkelingen gaan snel. Is het al eens in u opgekomen dat bestaande marketingtechnieken niet meer werken? Dat sommige van die technieken in een meer dan verzadigde markt anno 2010 gewoon niet meer werken en dat de potentiële klant misschien op zoek is naar iets anders?

Veel ondernemers hebben moeite met loslaten. Soms begrijpelijk. En.. loslaten doet vaak even zeer. Iets overeind houden dat geen basis van bestaan meer heeft vreet geld en energie en je loopt het risico nieuwe kansen te missen. De focus is immers gericht op behouden en waarschijnlijk teveel naar binnen gericht. Wat is een worst-case-scenario voor een kleine ondernemer of zp-er? Einde bedrijf, (tijdelijk) aanvragen van een BBZ-uitkering en/of failissement. Pijnlijk? Waarschijnlijk wel… even. Wat het kan opleveren is duidelijkheid en daardoor rust. En ruimte, tijd en energie om na het verwerken van de teleurstelling te merken dat er vanzelf weer nieuwe ideeën ontstaan. Weer oog voor nieuwe kansen.

Krampachtig vasthouden is ook in economisch opzicht een verspilling van energie. Durf te vertrouwen op talenten en vaardigheden die al vaker voor succes hebben gezorgd. Durf te (blijven) vertrouwen op lef, doorzettingsvermogen en fingerspitzengefühl. Diep van binnen weten we vaak heel goed dat het tijd is voor iets nieuws.

Blijven vasthouden is stilstand. Durven loslaten = vooruitgang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *