CEG schandaal: verblind door eigen gewin

Een aantal jaren geleden was ik bij een bijeenkomst van de Verenigingen van Handelaren, als introducé. Daar was een optreden van “Mister Legio Lease”. Een motiverende man die ik nog kende vanuit een ver verleden. Ondernemer pur sang, steeds nieuwe bedrijven startend die hij overal verkocht voor giga-bedragen. Kortom de man was best handig. Naast mij zaten enkele ondernemers die mij vroegen of ik ook in Legio Lease belegde: nee, dat lijkt me niet passend antwoordde ik. “Wat ben jij stom” was het antwoord, “je doet jezelf tekort, jij gaat de boot missen”.

Jaren later sprak ik weer dezelfde ondernemers tijdens een borrel en vroeg hun hoe het met Legio Lease gegaan was. “Ik ben belazerd, wat een oplichter” en meer van die kreten spraken de slimme mensen. Talloze gelijke voorbeelden zijn gevolgd. Na Legio Lease kwamen nieuwe handige mensen. Eigenlijk van hetzelfde type: World Online, Groen Invest Nederland, Palm Invest en vele anderen. Tik bij Google even “beleggen geld kwijt” in en je bent dagen bezig met ellende te lezen.

Nu hebben we in Groningen weer een nieuw schandaal: CEG, voorheen Middle European Investments. Zelfde pakken uit hetzelfde laken gesneden. Opgericht door een aantal slimme mannen die er naar tot zeer naar rijk van geworden zijn en nu wonen in villa’s met een hek er om heen. Met als resultaat dat eenzelfde aantal schlemielen het overgenomen heeft en nu zwaar in de problemen zit. Maar liefst 180 miljoen Euro is vrijwel geheel versmolten.

Het beeld van CEG is gelijk aan dat van Legio lease: slimme man bedenkt iets en weet dat goed te verkopen aan sukkels die er in trappen. Bij Legio lease waren de sukkels geldgeile banken en investeringsmaatschappijen, bij CEG zijn dat bankdirecteuren met dollartekens in de ogen die beter zouden moeten weten. Maar met een hoog rendement in het vooruitzicht helpt geen enkele redelijkheid meer blijkbaar. De gewezen bankdirecteuren hebben niet eens een boekenonderzoek gepleegd. Als ik bij de bank een tientje wil lenen moet ik alles opbiechten, deze bankdirecteuren hebben de verkopers geloofd op hun blauwe ogen en voelen zich nu belazerd, wat sneu…

De echte verliezers zijn natuurlijk de beleggers die verblind door winstbejag er blijkbaar steeds weer opnieuw intrappen. Dit is niet het eerste en zal ook wel niet het laatste schandaal zijn. Als je eenmaal wat munten hebt dan kunnen er meer munten gemaakt worden. Piet Bloemink, bedenker van Legio Lease zei ooit: “Zaken doen is als sport, alleen zijn de bekers vervangen door munten”. Bloemink ging vrijuit, evenals Brink en vele anderen, dat zal hier ook wel zo zijn.

Mijn vrouw koopt wel eens zegeltjes bij Albert Heijn, tegen betaling. Ik moet daar om lachen, maar ondertussen maakt ze een mooi rendement van 6,1 % …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *