Je financiële intelligentie scheelt een slok op een borrel

De van faillissement geredde Thuiszorg Groningen sponsort FC Groningen voor een bedrag van 80.000 Euro, de provincie Noord-Holland dreigt zo’n 98 miljoen Euro te verliezen door risicovolle beleggingen, en de afscheidsfeesten van burgemeesters Opstelten en Wallage kostten 200.000 en 138.000 Euro. Voor de betrokken organisaties misschien een schijntje, voor de belastingbetaler meer dan een slok op een borrel.

Hoe financieel intelligent ben ik eigenlijk?

Financiële uitglijders zoals deze kom je ook tegen in het bedrijfsleven. In juni van dit jaar besloot het Europarlement bonussen voor bankiers aan banden te leggen. Zo mag een bonus nu hooguit 60 procent van het totale salaris bedragen. Zestig procent van het totale salaris! Hoezo, aan banden leggen? Zo te zien, doet de top van onze oubollige banken zich nog steeds tegoed aan het geld dat deze verdient aan onze leningen en banktegoeden. Maar ook jij en ik mogen eens goed in de spiegel kijken en ons afvragen: Hoe financieel intelligent ben ik eigenlijk?

Geldput alles behalve bodemloos

Financiële intelligentie zie ik als de mate waarin je zorgvuldig met je geld omgaat. Onze consumptiemaatschappij doet ons de illusie koesteren dat we maar eindeloos kunnen lenen om alles te kopen wat ons hartje begeert. Al jaren leven we met z’n allen op krediet, maar als er iets is wat we van de kredietcrisis kunnen leren, is het dat de geldput alles behalve bodemloos is. We kunnen…weliswaar terecht…met ons vingertje wijzen naar de financiële instellingen, naar de raden van bestuur, naar grote aandeelhouders en naar de overheid, uiteindelijk hebben we met z’n allen onze economie verziekt.

Online huishoudboekje

We zijn zelf verantwoordelijk voor onze consumptieve uitspattingen en willen we in een financieel gezonde wereld leven, zullen we bewust moeten worden van onze inkomsten en uitgaven. Klein of groot, gezin of multinational, burger of overheid, iedere maand krijgen we te maken met ons eigen huishoudboekje. Huishoudboekje…wat oubollig, echt niet van deze tijd. Of wel? Vorige maand schreef Kari-Anne Fygi een verfrissend artikel voor Molblog over een online huishoudboekje Cashflow dat geïntegreerd is met cijfers van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Daarmee vergelijken 40.000 consumenten anoniem hun persoonlijk huishoudboekje met dat van andere vergelijkbare Nederlandse huishoudens. Ook andere partijen bieden een vergelijkbare dienst.

Keep It Simple Stupid

Zo gek waren ze vroeger niet. Vroeger…begin jaren negentig…keek ik met schik naar filmpjes op TV van Bush Tucker Man. De mooiste uitspraak van ‘major Les’ vind ik nog altijd: ‘KISS, Keep It Simple Stupid’. Met andere woorden: het hoeft allemaal niet zo moeilijk. Als iedereen…particulieren, bedrijven en overheid…zich elke maand afvraagt welke uitgaven noodzakelijk zijn, worden we met z’n allen een stuk financieel intelligenter en onze economie gezonder. Een economie waarin we niet op de pof leven en waarin we alleen lenen als het echt nodig is. Zo zie je maar. Je financiële intelligentie scheelt een slok op een borrel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *