Waaraan herken je een copywriter waar je accountant net zo blij van gaat worden als jij?

Als ondernemer huur je een copywriter niet in om leuke pakkende teksten te schrijven.

Jij huurt een copywriter om geld voor jou te verdienen. Een copywriter is voor jou een bedrijfsmiddel, niet een creatieve taalknutselaar. Net als jouw andere bedrijfsmiddelen moet hij meer opleveren dan hij kost. Zijn teksten moeten ervoor zorgen dat jouw klanten meer gaan kopen. Zo veel meer dat je zijn factuur fluitend betaalt. Een copywriter die dat voor elkaar krijgt, ja die willen we allemaal wel.

Maar waaraan herken je nou zo’n moneymaker? Hoe onderscheid je de echte creatief-commerciële tekstvakman van de schrijvende middelmaat? Hoe weet je dat zijn werk als een trein gaat werken? En niet achteraf – da’s lekker makkelijk – maar van tevoren? Het is heel eenvoudig. Maar het gebeurt eigenlijk nooit.

In ‘Zapklare Brokken’, een alleraardigst boekje uit 2007 over de Nederlandse reclamewereld, schetst copywriter Hans van Dijk tussen alle relativerende humor door een ietwat ontluisterend beeld. Een citaat: “Je zou denken dat er door reclamebureaus en opdrachtgevers veel wordt gesproken over hoe reclame werkt, maar dat valt tegen. We hebben het meestal over dit idee, deze tekst, deze foto en soms vooral over de grootte van het logo. We hebben het zelden over hoe we denken dat reclame voor dit product in deze markt werkt. Iedereen heeft veronderstellingen, maar die worden zelden hardop uitgesproken. En al helemaal niet door het bureau, want de klant zou eens kunnen denken dat we er geen verstand van hebben.”

Natuurlijk overdrijft Van Dijk hier een tikkeltje. Er is best veel bekend over de werking van reclame. Mede dankzij de enorme stappen die de laatste jaren zijn gezet in hersenonderzoek weten ‘ze’ veel meer over de manier waarop het brein reageert op boodschappen. Een goede copywriter heeft deze kennis paraat. Gevoegd bij zijn intuïtieve talent voor communiceren kan hij niet alleen leuke zinnetjes bedenken (dat kon hij al) maar kan hij bovendien jou als opdrachtgever precies uitleggen waarom dit zinnetje beter gaat werken dan dat zinnetje.

Het is dus heel simpel. Als je een copywriter zoekt die jouw bedrijf veel meer moet gaan opleveren dan jij kwijt bent aan zijn honorarium, check dan van tevoren of hij jou haarfijn weet uit te leggen hoe zijn teksten werken. Krijg je een helder en overtuigend verhaal, dan weet je dat je goed zit en dat hij voor jou ook heldere en overtuigende teksten gaat schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *