Vrouwen in de Raad van Commissarissen

Als eigenaar, tevens bestuurslid van Advitmo, een zakelijk vrouwennetwerk in het Noorden, word ik regelmatig bevraagd over de positie van de vrouw in het bedrijfsleven. Niet dat ik overal een antwoord op heb, maar alle contacten leveren me intussen wel een aardig plaatje van het Noordelijk bedrijfsleven op. En heel wat eigen wijsheden op mannelijk en vrouwelijk gebied, naast alle wetenschappelijk ondersteunde theorieën die ik me over dit onderwerp inmiddels eigen heb mogen maken.

Ik geloof derhalve niet meer in plafonds en plakkerige vloeren, maar wel in vrouwen die soms niet helemaal weten hoe ze de goede wegen moeten bewandelen in een voornamelijk mannelijk opererende zakenwereld, zonder daarbij over te moeten gaan tot het mannelijk jargon en het daarbij passende grijze blend-into-the-massa-want –ik –ben -één- van- jullie-mantelpak. (Wat is dat toch met grijs…)

Ik geloof ook niet zo zeer in een bewust gesloten old-boys-network, die de functies binnen hun eigen netwerk willen verdelen. Ik heb inmiddels menig mannelijke bestuurder horen zuchtten dat ze graag meer diversiteit zouden willen, maar dat de juiste vrouwen niet te vinden zijn.

Daarnaast ontmoet ik regelmatig goed opgeleide vrouwen op mooie posities die aangeven dat ze erg tevreden zijn met hun functie, maar naar verdieping of uitbreiding van activiteiten zoeken en wel trek hebben aan een commissariaat. Voor hen heb ik inmiddels wel mijn contacten gevonden, zodat deze dames fijn door kunnen stromen, maar misschien kan ik daar met deze blog nog iets meer aan bijdragen.

Het valt me op dat vacature advertenties voor raden van bestuur, voornamelijk zo zijn opgesteld dat je na het lezen eigenlijk nog niet weet wat er van je verwacht wordt. Aangezien ik op de hoogte blijfd ben ik ingegaan op een uitnodiging om een training “Vrouwen in de Raad van Commissarissen en Toezichthouders” voor zakenvrouwen bij te wonen die deze ambitie koesteren, maar graag eerst eens meer willen weten over de algemene inhoud van de functie van commissaris of toezichthouder.

Ja, heren, een training. Heel logisch, een vrouwelijke insteek, want de vrouwelijke hersenstructuur zoekt doorgaans eerst alle informatie bij elkaar, kijkt of dit op haar van toepassing is, of ze voldoet aan alle eisen en solliciteert dan. Zelfs vrouwen aan de top, gepokt en gemazeld, die weten waar hun capaciteiten liggen, geconfronteerd zijn met hun eigen Raad van Commissarissen, blijven vrouwen. Kortom ze willen eerst graag weten waar ze aan toe zijn en of ze wel in het systeem passen. Er blijkt vraag naar, want de trainingen worden goed bezocht en hebben inmiddels al tot Raad van Commissaris of Raad van Toezicht functies geleid bij deelneemsters.

Heel typerend was een schampere reactie van een mannelijke coördinator op dit gebied, die zo’n training niet nodig vond, maar ondertussen wel een vraag om namen van geschikte vrouwelijke kandidaten voor de Raden van Commissarissen of Toezicht mijn kant op liet gaan.

We spreken klaarblijkelijk nog steeds niet dezelfde taal. Maar elke methodiek om tot het beoogde resultaat te komen is wat mij betreft aan te raden. Wanneer er meer vrouwen in de Raden terecht komen, wordt het ook eenvoudiger vrouwen aan te trekken. Vrouwen herkennen zich net als mannen nu eenmaal gemakkelijker in een rolmodel van hun eigen sekse.

Maar de kortste klap is natuurlijk eerst in je eigen organisatie en daarbuiten gewoon aan te geven dat je deze functie ambieert. Vragen staat vrij! Zoals Roelie Lubbers, directeur BDO Emmen, tijdens de laatste verkiezing van de zakenvrouw van het Noorden, waarin zij als finaliste aangaf, dat ze na(ast) haar directeurschap een functie in de Raad van Commissarissen van BDO ambieerde. De accountants van BDO achter onze rij met Advitmo zakenvrouwen reageerden hierop met flink geroezemoes. De heren zijn bij het uitgaan van de zaal door mij gevraagd of ze in ieder geval haar willen ondersteunen die ambitie waar te maken, waarop ze een beetje ver(dw)(b)aasd reageerden. Klaarblijkelijk was haar ambitie nog niet bij een ieder van BDO bekend. Nu wel.. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *