Bert en Ernie

Tijdens de laatste editie van DelfSail in 2009, werd een nieuw initiatief toegevoegd aan de bestaande programmering, onder de titel ‘Public Affairs’. Dit hield in, dat een aantal mensen uit ‘kwetsbare doelgroepen’ ook de kans werd geboden het evenement te bezoeken, waar zij dit op eigen kracht niet zouden kunnen. In totaal werden – na een haalbaarheidsonderzoek – 13 doelgroepen gefaciliteerd. Onder andere 50 ernstig zieke kinderen met hun familie (ism de stichting Opkikker), een groep leerlingen van de Visio Instelling Groningen (blind/slechtziend en/of meervoudig gehandicapt), alleenstaande ouderen met een bijzondere vaartocht tegen kostprijs, en 700 ouderen uit verzorgingshuizen in de regio (ism met 10 Serviceclubs ). Om slechts een paar categoriën te noemen. De waardering en de positieve reactie van velen was overweldigend. Achteraf onbegrijpelijk dat wij dit niet eerder introduceerden in de voorgaande edities, maar soms heb je blijkbaar een persoonlijke ‘wake-up call’ nodig om op een andere manier om je heen te gaan kijken.

Met deze gedachten nog in mijn achterhoofd werd ik eind 2009 benaderd door het stichtingsbestuur van de ‘Voorwaarts Voorwaarts’ om Beschermvrouwe te worden van dit mooie schip. Het bestuur heeft tot doel dit historische schip (uit 1899) als bijzonder erfgoed te behouden voor alle Groningers. De Provincie en de stad Groningen zijn gelukkig nog steeds substantiële afnemers van vaardagen, hoewel dat minder is dan voorheen vanwege bezuinigingen. Maar ook het Groninger bedrijfsleven weet het schip te vinden voor teambuilding, zakendoen en andere vormen van relatiemarketing. Zonder deze vaardagen zou exploitatie niet mogelijk zijn. Daarnaast zijn een groot aantal bedrijven ‘Vriend’ tegen een jaarlijkse bijdrage.

Na overleg met het enthousiaste bestuur kon ook hier de gedachte vorm krijgen, om het enige Groninger Vlaggenschip een aantal dagen per jaar te reserveren voor ‘kwetsbare doelgroepen’. Deze dagen worden aangeboden in het voor- en naseizoen. De financiering voor deze dagen wordt door externe (derde) partijen gerealiseerd tegen een gereduceerd tarief. Dit jaar konden voor het eerst een aantal bijzondere groepen worden ontvangen aan boord, zoals:

  • Veertig kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar vanuit het doveninstituut Guyot, samen met hun begeleiders. Ze beleefden een fantastische ‘Piratendag’ . De warmte en toewijding van docenten en vrijwilligers, maar ook de mate van voorbereiding, was indrukwekkend. De kindjes hebben genoten. Velen van hen zitten al om 06.00 ’s morgens in de taxi op weg naar Groningen, in de middag rond 15.00 gaan ze terug naar huis. En dat iedere dag, voor zulke jonge kinderen.
  • Een groep verstandelijk gehandicapte volwassenen, vanuit ’s Heeren Loo, voer op 1 oktober met ons mee. Het weer was schitterend en het enthousiasme eveneens. Ook hier maakte de toewijding van de begeleiders je stil en klein. Sommige cliënten hebben 24-uurs begeleiding nodig. Een jonge man met een vriendelijk gezicht kwam aan boord, sprak met niemand. Een boekje van Bert en Ernie stijf onder zijn arm geklemd. Hij zou het de hele dag niet meer loslaten en bladerde om de paar minuten er doorheen. Maar ook twee verliefde stelletjes binnen de cliënten. Groot gejuich en handgeklap bij het hijsen van de zeilen. Het stuurwiel vasthouden samen met de schipper, allemaal zo eenvoudig maar zo bijzonder voor deze groep. Voor volgend jaar heeft ’s Heeren Loo twee nieuwe vaardagen aangevraagd die ook weer extern gesponsord moeten worden.
  • Een andere groep, jong volwassenen met het Syndroom van Down, was op 19 juni onze gast. Doordat het windkracht 9 was werd niet uitgevaren, maar bedachten de schipper en zijn maat een spannende wandeling door de haven van Lauwersoog. Terug aan boord, met de catering en lekkernijen, werd het toch een hele mooie dag.

Steeds meer bedrijven – maar ook sommige serviceclubs – nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en scharen zich achter dit initiatief. Voor deze kwetsbare doelgroepen gaat er een wereld open, die zij nooit gekend hebben. Voor hen geen financiële crisis in deze tijd, maar een levenslange crisis door een lichaam en/of geest met vele beperkingen. De bedrijven die dit begrepen hebben krijgen een menselijk gezicht wanneer zij het initiatief ondersteunen, het gezicht van Bert en Ernie. Een volwassen mens, bladerend door dat boekje, is aandoenlijk. Dat vergeet je nooit meer. Mooi dat Groningen dit wil omarmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *