High Five voor de iPad – Tablet?

In een training Slimmer werken met Getting Things Done werd me de vraag gesteld of de iPad – Tablet binnen Getting Things Done en het Nieuwe Slimme werken past. Ofwel kun je met de iPad productiever werken of is het slechts een prachtig stuk innovatie voor enthousiastelingen, welke tussen het werken door voor veel  afleiding zorgt?
Is het echt de multitask tool bij uitstek, zoals de ontwikkelaars ons willen doen geloven?

Onderzoek

Een legitieme vraag die bedrijfsmatig natuurlijk uitvoerig onderzocht is. Met de conclusie, dat je met een simpel ja of nee als antwoord, niet zomaar klaar bent.

Populaire Gimmick?
De  iPads  en tablets gaan op dit moment als warme broodjes over de toonbank. In zoverre is er van de crisis weinig te merken. Ook wordt ie overal weggegeven. Alleen deze week al heb ik het ding in 8 e-mails aangeboden gekregen als de mogelijke hoofdprijs van een prijsvraag. Bij de aanschaf van een auto, stofzuiger en camera dient hij als gewilde gadget. Je kunt er bijna niet om heen.

Zo’n tablet is een leuk hebbeding, maar de mogelijkheden voor de gemiddelde mens blijken nauwelijks te overzien. De digitale wereld blijkt súper bereikbaar met de iPad- tablet. Dat is fijn. Maar de Applicaties (Apps) zijn nog maar net ontwikkeld, alweer verouderd of nog niet klaar voor professioneel gebruik. De houdbaarheid is tevens beperkt door de snelle ontwikkeling van de tablet zelf. Je  schaft nu de iPad 2 of de Samsung Galaxy aan, maar weet dat er begin 2012 weer een nieuwe versie op de plank ligt. Het wordt er niet overzichtelijker door.
Hoe maak je dan een goede afweging?

Harde feiten

Wat opviel in het onderzoek was dat invoering van de iPad of het tablet in bedrijven of organisaties  vaak gebeurde op verzoek van een enthousiaste leidinggevende, gedreven door een vorm van vernieuwing .Waarna organisaties eerst gaan kijken of een tablet wel past binnen de huidige digitale mogelijkheden en financiële ruimte binnen het bedrijf. Daarmee bedoel ik uitsluitend de techniek en de aanschaf. Vragen als: “Kan de bedrijfssoftware draaien op de iPad?” “ Wat heb je voor aanvullende hardware  nodig om overal online te kunnen zijn ?”  “Wat zijn de vaste en de variabele kosten?”  Kortom welke harde maatregelen zijn nodig om het één en ander werkend te krijgen?

Zachte voorwaarden

Veel minder wordt  gekeken naar het doel en naar de gebruikerskant van het de invoering van een iPad als multifunctionele tool.  Terwijl het te bepalen doel bepaalt welke gevolgen de invoering heeft voor het management, het secretariaat, de bodes, de ICT afdeling, de individuele werknemer die er mee werkt, het archiveringssysteem, de ergonomie, de beveiliging , de printservice, de balans werk-privé  en zelfs de catering medewerkers. Inzicht hierin is noodzakelijk voor het welslagen van het gebruik van een tablet.

Slimmer werken

Ofwel de iPad als multifunctionele tool voor het Nieuwe Slimme werken kan pas een aanrader zijn op het moment dat je als organisatie ook de gevolgen van het praktische gebruik accepteert. En dat gaat veel verder dan het besparen van papier.

High Five

Pas als er een helder antwoord is op ① aanpassingen van de techniek, ② de financiële kosten baten analyse, ③ de investering in tijd, in combinatie met de beschikbare energie en de motivatie van de medewerkers, ④ de praktische aanpassingen binnen de verschillende afdelingen voor de invoering, ⑤ en de beveiliging van het een en ander,  is er een mogelijkheid dat de iPad of een tablet een echte High Five oplevert voor Slimmer werken en Getting Things Done

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *