Over ASICS & Vitaliteit: heb je de schoen al aangetrokken?

“Ik moet een essay schrijven met als thema vitaliteit in organisaties– nog ideeën voor een onderwerp?”. Met deze vraag van een student Personeel en Organisatie kwam gisteren een soort van brainstorm op gang en binnen enkele minuten stonden er zeker 50 aanknopingspunten op papier.

Ik vind het leuk om deel te nemen aan een brainstorm. Het triggert mijn creativiteit en zo word ik in dit geval weer op een ideetje gebracht voor een blog – waarvan akte.

Op de lijst stond er eentje die mij in het bijzonder aanspraak: ruimte. Ruimte die een medewerker krijgt van een leiding gevende om vitaal te zijn/worden of blijven.
Hoeveel leidinggevenden nemen dit eigenlijk mee in hun leiderschap?
In de organisaties waar ik heb gewerkt heeft vitaliteit in ieder geval niet op de agenda gestaan. Wel preventie op en management van ziekteverzuim natuurlijk (kost ’n hoop geld) maar niet een wat meer holistische benadering waarbij er bewust ingestoken wordt op de energie van medewerkers.
En zeg nu zelf, hoge energie-nivo’s zijn fijn. Ik denk dat je flexibeler, pro-actiever, meer open, met meer zin en dus beter presteert.

Laatst haalde ik nog een boek uit de kast van Covey – “de 8e eigenschap”(2005). Een boek over persoonlijk leiderschap.
Heel kort door de bocht definieert Covey 4 soorten intelligenties van leiders – een intellectuele (hoofd), een emotionele (hart) een spirituele (ziel) en een fysieke (lichaam) . Je raadt het al: volgens Covey ontwikkelen leiders deze 4 intelligenties in samenhang.

Ingewikkeld hoeven we het denk ik niet te maken. Vitaliteit gaat wat mij betreft over ASICS: Animo Sana In Corpore Sano – een gezonde geest in een gezond lichaam.

Ben nu toch heel benieuwd of en hoeveel bedrijven onderwerpen als voeding, lichaamsbeweging en rust in hun Management Development programma’s hebben staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *