‘Gelukkig gaat er ook veel goed in Groningen in 2013!’

‘Net als 2011 is ook het jaar 2012 in economisch zin niet goed geweest. De crisis raakt iedereen diep en hard. De bestedingen zijn in vrijwel alle branches op jaarbasis weer een stukje achteruit gegaan. Maar zoals het een goed ondernemer betaamt, blijven we positief, en vooral, richten we de blik weer naar voren. Er dan zien je dat er ook nog veel zaken wel heel goed gaan in Groningen.’

Dat stelde maandagavond 7 januari Bert Jan Hakvoort, voorzitter van de Groningen City Club. Hij hield een Nieuwjaarsspeech in café-restaurant Hemingway’s Cuba aan het Gedempte Kattendiep. De Nieuwjaarsbijeenkomst werd zeer druk bezocht. Niet alleen door ondernemers uit de binnenstad, maar ook door burgemeester Rehwinkel, de gedeputeerden Mark Boumans en Piet de Vey Mestdag en de wethouders: Jannie Visscher, Dig Istha, Jan Seton, Joost van Keulen en Roeland van der Schaaf.

Volgens Hakvoort is het weliswaar niet goed gegaan met de economie van de binnenstad, maar hij wilde zijn Nieuwsjaarsspeech ook graag gebruiken om aandacht te vragen voor zaken die wel goed zijn gegaan in – of voor Groningen.

‘Laten we onze knopen tellen en eens stoppen met alle gesomber. Want zeker, veel zaken gaan niet goed. Maar Groningen heeft toch ook veel reden tot optimisme. Want het afgelopen jaar zijn er voor Groningen veel interessante en veelbelovende ontwikkelingen in gang gezet.’

Volgens Bert Jan Hakvoort is een van de zaken die goed is gegaan het feit dat de baanverlenging van Eelde door kan gaan. ‘Dat levert een impuls van jewelste. Nu is al in Groningen te zien hoe belangrijk Airport Eelde is. Er komen hier steeds vaker Spaanse toeristen winkelen in de binnenstad van Groningen.’

Een tweede ‘knoop’ die Hakvoort telde is het Groninger Museum. ‘Daar is het ergste nu achter de rug, men heeft de kop door het halster!’. Volgens Hakvoort is er nu een nieuwe directeur die heeft laten weten graag samen te willen werken met ondernemers in de binnenstad om elkaar verder te versterken.

Een derde knoop die hij noemde is de ‘Energy Academy’: een nieuwe combinatie van opleidingen op energiegebied in Groningen. Ook de vernieuwing en uitbreiding van het UMCG, onder meer op het Bodenterrein, is gunstig voor Groningen. “Wat is het toch een goede beslissing geweest in het verleden om het UMCG nabij de binnenstad te houden. Daar plukt de stad nu nog steeds de vruchten van.’

‘Ook het Damsterdiep is in 2012 bijna gereed gekomen, na tegenvallers en nadat het allemaal veel te lang heeft geduurd. Dit voorjaar zal het nieuwe plein worden opgeleverd en nu al is de stad vanuit oostelijke richting eindelijk ook weer uitstekend bereikbaar.’

Tram
Over de tram merkte Hakvoort op het een goede zaak te vinden dat er nu eindelijk duidelijkheid is. ‘Het is slecht voor ondernemers als je niet weet wat er gaat gebeuren. Welnu: wat de tram betreft is er nu duidelijkheid. Die komt er dus niet. En dat betekent dat de Oosterstaat zich weer verder kan ontwikkelen. De Oosterstraat weet nu waar het aan toe is en kan in oude luister worden hersteld.’

Een andere ‘knoop’ is volgens Hakvoort het feit dat er na de grote politieke crisis van 2012 toch snel weer een nieuw college kon worden gevormd. En het is prettig dat men graag wil samenwerken ten behoeve van de binnenstad’, zo betoogde Hakvoort. Wel zei hij te betreuren dat ondernemers in de Gelkingestraat en de Peperstraat werden overvallen door het bericht dat zij minder dan voorgaande jaren mee kunnen doen aan Koninginnedag, zonder dat daar met hen overleg over is gevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *