Een succesvol 2013

Ik moet de lezer waarschuwen: dit stukje is geschreven op zondagochtend en kan dus het karakter van een preek krijgen. Je moet tenslotte je afkomst niet verloochenen: mijn vader werd geboren als zoon van de dominee in Wunseradiel (Frl).

De nieuwjaarsbijeenkomst van de KvK Noord afgelopen week werd weer drukbezocht, en ik kreeg veel positieve reacties. Dat had denk ik te maken met het feit dat we vorig jaar goed hebben geluisterd naar de reacties van een groepje onderneemsters, die het maar een grijze pakken/heren aangelegenheid vonden. Deze keer dus meer afwisseling, interviews, Hanneke Kappen als leading lady, en twee toppers van ondernemers op het toneel, met een heel persoonlijk verhaal over succesvol ondernemen. Tot middernacht bleef het druk. Ook deze keer heb ik geprobeerd goed te luisteren naar wat er gebeurde. Ik werd gefascineerd door een groepje jonge (it/marketing) ondernemers uit de Mediacentrale in Groningen, die in stevige discussie waren over welk concept wel of niet binnen vijf jaar zou verdubbelen in omzet, en wie het eerst de doorbraak van de eeuw ging lanceren.

Het was een soort spontane Ted x competitie. Geen beschaafd gewisselde nieuwjaarsgroet, maar pittige discussies over inhoud. Het was prachtig om te zien en te horen. Op een gegeven moment zeiden ze: tja detailhandel, toerisme, mooi als onderwerp hier vanavond genoemd, maar daar gaat het niet echt om natuurlijk! Het wordt tijd dat jullie eens langskomen met je bestuur. Dan gaan we het er eens goed over hebben, wat de betekenis is van de nieuwe economie. Dat gaan we doen natuurlijk. Luisteren dus! Empathisch vermogen, met een duur woord. We vroegen overigens onze bezoekers die zich digitaal aanmeldden, onder meer hoe belangrijk ze empathisch vermogen vinden als succesfactor. 75% zegt: heel belangrijk!
U begrijpt: ik ben het er hartgrondig mee eens. Er wordt te weinig geluisterd! En niet alleen op recepties. De commercial op de radio: “Als je luistert, hoor je zo veel meer”, slaat de spijker op de kop. Ik wens u een empathisch en succesvol 2013!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *