Oldambt kampt opnieuw met financieel tekort

De Groningse gemeente Oldambt kampt met een gigantisch tekort van rond de 5,5 miljoen euro over het jaar 2018. En ook dit jaar lijkt het financieel de verkeerde kant op te gaan. De gemeente verwacht dit jaar opnieuw tegen een tekort van ongeveer drie miljoen euro aan te lopen. Nooit eerder heeft deze gemeente last gehad van zulke enorme tekorten. Het grootste deel van het tekort heeft te maken met de jeugdzorg, waar jaarlijks enorme bedragen naartoe gaan. Er moet in de komende tijd dat ook hard worden ingegrepen, maar dat is een stuk ingewikkelder dan het lijkt.

College

Nu is de grote vraag of de raadsfracties nog altijd de inwoners van de gemeente willen betrekken bij het ontwikkelen van de begroting. De raadsfracties zouden zich afvragen of er geen verkeerde verwachtingen worden gekweekt wanneer de inwoners hierbij worden betrokken. De GBO zou een voorstander zijn van het betrekken van de inwoners.

Fractievoorzitter Klein is van mening dat het college allang had kunnen zien aankomen dat het financieel de verkeerde kant op zou gaan. ,,We hadden al moeten beginnen met het bezinnen en niet wachten tot het moment dat het niet meer anders kan. Hopen op een wonderbaarlijke redding is wel heel erg naïef.”

Mocht de bewonersavond doorgang vinden dan zal deze op 27 mei 2019 worden georganiseerd. De gemeente lijkt afhankelijk van het Rijk, dat hoogstwaarschijnlijk financieel te hulp moet schieten om de jeugdzorg te kunnen blijven bekostigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *