Betalen met de Gulden in Groningen

In 2002 wisselde wij de Nederlandse Gulden in voor de Euro. Maar sinds korte tijd kan jij in Groningen gewoon weer met Guldens afrekenen in de winkel. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar wij hebben het niet over de ouderwetse Gulden. De splinternieuwe Gulden bestaat al sinds 2014, het gaat namelijk om een cryptomunt. Eigenlijk is dit betaalmiddel vergelijkbaar met de veel bekendere Bitcoin, alleen komt de Gulden uit Nederland. De munt is gebouwd op blockchain technologie en werd in Groningen ontwikkeld.

In mei 2019 kent één Gulden een waarde van ongeveer twee eurocent. Als je er iets mee wilt afreken in de winkel zal je wel dus flink moeten inkopen. Maar dit is heel eenvoudig, het is mogelijk om te betalen met iDeal en de Guldens te bewaren in een applicatie op jouw smartphone.

Afrekenen met Guldens

De Guldens kunnen op diverse manieren worden ingezet. Jij kan bijvoorbeeld eenvoudig geld naar elkaar overmaken, producten aanschaffen of de Guldens weer omzetten in euro’s. Aangezien de koers snel kan veranderen is het mogelijk dat je in een korte tijd winst maakt, aangezien de Gulden in waarde kan stijgen. Maar let op, de Gulden kan ook juist in waarde zakken en dan verlies je weer geld.

Het is sinds de zomer van 2018 mogelijk om in Groningen bij negen verschillende ondernemers af te kenen met de Gulden. Het startupbedrijf Nocks creëerde de kastjes die het mogelijk maken om met de Gulden te betalen in de winkel. Overigens is er ook één taxibedrijf in Groningen die dit betaalmiddel accepteert. Het idee is ook aangeslagen bij de lokale horeca. Enkele duizenden Groningers zouden momenteel over een wallet met Guldens beschikken.

Hoe werkt het betalen?

Wanneer jij in een kroeg staat dan kan jij dus het biertje vliegensvlug afrekenen met de Gulden. Allereerst moet je over een online wallet beschikken en Guldens aanschaffen op het internet. Daarna worden deze in de applicatie gezet op jouw smartphone. Stel jij moet 2 euro betalen, dan zal de app het bedrag direct omrekenen naar Guldens. Vervolgens kan jij een QR-code laten scannen bij de kassa en de betaling is meteen voltooid.

Ondernemers nemen risico

De Groningse ondernemers die de Gulden als betaalmiddel accepteren lopen wel risico met het spannende nieuwe idee. Aangezien de waarde van de munt op ieder ogenblik kan veranderen, weet je eigenlijk nooit of je daadwerkelijk het desbetreffende bedrag eruit weet te halen. Maar het aantal transacties is op dit moment nog minimaal, waardoor het risico vooralsnog klein is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *